Over Fysiotherapie Naaldwijk Vergoeding zorgverzekeraar Zonder verwijzing huisarts Basis / Aanvullende Verzekering Contact
Home Zonder Verwijzing Basis en AV Verzekering Contact
U bevindt zich hier: Home >dochter

Stressfracturen in voet en enkel


Veel blessures ontstaan door een te plotselinge, te grote belasting. Vaak zijn ook stressfracuren van hiel, enkel of onderbeen daaraan te wijten. De meeste slachtoffers van een stress fractuur komen door van overbelasting waardoor kleine barsten of vermoeidheidsfracturen in het bot van voet of onderbeen kunnen ontstaan.

stampen of springen

Stressfracturen van de voet, in de middenvoetsbeentjes, zijn typische stampers- en tappersblessures. Maar ook soldaten of lange afstandwandelaars die met te weinig training en te zware bepakking te grote afstanden (moeten) afleggen, lopen het risico op een stressfractuur in het vijfde middenvoetsbeentje. Verwar zo'n stressfractuur in de voet niet met een 'stone bruise' onder de voet. Door een enkele harde knal, een sprong op een richeltje bijvoorbeeld, kan een bloeduitstorting in het vetweefsel onder de hiel ontstaan.

Kalkneerslag in de bloeduitstorting, iets dat in iedere blauwe plek kan voorkomen, veroorzaakt dan een harde, pijnlijke plek. Je fysiotherapeut kan zo'n bloeduitstorting behandelen zolang er nog geen verkalking van de bloeding heeft plaatsgevonden en door middel van intensieve massage ter plaatse de bloeding als het ware 'kapot knijpen'.

Stressfractuur in het onderbeen komen zowel voor in het kuitbeen als in het scheenbeen. Oorzaak van een stressfractuur in het kuitbeen, bijna altijd ongeveer een handbreedte boven de buitenenkel, kan een verkeerde techniek van het bewegingsapparaat zijn of een nog niet goed herstelde blessure van de banden aan de buitenkant van de enkel. In beide gevallen zijn de korte en de lange kuitbeenspier niet sterk genoeg om de voet recht ten opzichte van het onderbeen te houden. Daardoor wordt de kracht op het uiteinde van het kuitbeen te groot. Maar ook een stijve grote teen kan er voor zorgen dat de voet niet recht afwikkelt. Stressfracturen genezen door rust. Daarna moet met oefeningen of aangepast schoeisel de oorzaak van de overbelasting weggenomen worden.

Lopen, Springen en afrollen

Ook een stressfractuur in het scheenbeen zal door rust genezen. Als rust alleen niet volstaat kan het nodig zijn om het been door middel van gips te immobiliseren. Maar het is verstandiger om de dagelijkse beweging in stand te houden en overbelasting te voorkomen door met elleboogkrukken te lopen.

Gebrek aan schokdemping gedurende lopen of rennen kan leiden tot stressfracturen in het scheenbeen. Waar in het scheenbeen de stressfractuur ontstaat is afhankelijk van het zwaartepunt van het lichaam ten opzichte van de vloer. Bij mensen met doorgestrekte knieën ligt het zwaartepunt vaak verder naar achter, meer boven de hiel. Dat verhoogt het risico op een stressfractuur aan de voorkant van het scheenbeen. Het schokdempend vermogen wordt bepaald door de kracht en coördinatie van de voet- en onderbeenspieren en van de beweeglijkheid van de enkelgewrichten. Een goede afrolling van de voet betekent een betere schokdemping. Maar ook de coördinatie is belangrijk. Na het herstel is analyse van de bewegings techniek en het verbeteren hiervan onmisbaar om nieuwe overbelasting te voorkomen. Let daarbij ook op de geluid: hoe minder je hoort, hoe zachter de landing.

Behandeling

Geen vroegtijdige adequate handelingen door een fysiotherapeut is het niet uitgesloten dat er meerdere blessures ontstaan in een of beide benen wat voor vrijetijds of beroeps sporters genadeloos is.

Aansluitend weken van rust en behandelen is het waarschijnlijk dat de blessure schijdend verminderd. Bij verkeerde behandeling of vroegtijdig stoppen kunnen onderbeen blessures voor meerdere jaren het dagelijks leven ernstig bezwaren. Met de juiste training van de benen en met name je kuiten, in combinatie met de juite bewegingstechniek, kan een herhaling worden voorkomen.Hoogopgeleid medisch personeel Oefenfaciliteit voor persoonlijke therapie Coaching en deskundig medisch advies Trainingsmethodes, wereldwijd erkend

Fysiotherapie de Watertoren
Grote Woerdlaan 4A
2671 CK Naaldwijk
E: info@FysiotherapieNaaldwijk.nlAan huis behandelingen vallen standaard onder de voorwaarde van uw aanvullende polis.
Site by Inno3D - Realizing IDEAS Together