Over Fysiotherapie Naaldwijk Vergoeding zorgverzekeraar Zonder verwijzing huisarts Basis / Aanvullende Verzekering Contact
Home Zonder Verwijzing Basis en AV Verzekering Contact
U bevindt zich hier: Home >dochter

Gewrichtblessure


Omdat In het kniegewricht bijna alle verschillende structuren voorkomen, nemen we dat gewricht als voorbeeld

Een gewricht is een plaats waar twee of meer botten bij elkaar komen en met elkaar verbonden zijn. De functie van een gewricht is het mogelijk maken van beweging tussen deze botten. In een gewricht zonder gewrichtsholte zijn de botten aan elkaar verbonden door bijvoorbeeld kraakbeen, zoals dat het geval is tussen de ribben en het borstbeen. De bewegingsuitslagen van deze gewrichten zijn over het algemeen klein. Gewrichten met een gewrichtsholte daarentegen hebben een grote beweegelijkheid. Voorbeelden hiervan zijn de enkel, de knie, de heup. de schouder, de elleboog en de pols, maar ook de veel kleinere hand en voetgewricht Om beweeglijkheid mogelijk te maken en tegelijkertijd de stabiliteit van het gewricht te garanderen bevinden zich in en rond de gewichten met een gewrichtsholte een aantal belangrijke structuren. Als je je gewrichten overbelast. raken deze structuren beschadigd of geiriteerd.

Het gewrichtskapsel de banden en de spierpezen

Rond het gewricht bevindt zich een stevig bindweefsel omhulsel, het gewrichtskapsel. Op plaatsen waar dit kapsel regelmatig op rek komt, zoals aan de binnen- en buitenzijde van de knie en enkel, is het door extra dikke bindweefsel strengen versterkt. Dit zijn de gewrichtsbanden of ligamenten. Spierpezen verbinden de spieren aan het bot. Als een spier aanspant, trekt hij door middel van zijn pees aan het bot en vindt er beweging plaats. Door een verkeerd uitgevoerde beweging, bijvoorbeeld door het slecht placeren van de gewichten ten opzichte van elkaar tijdens het uitdraaien kan zo'n pees overbelast raken. De pees zal hierdoor ontsteken. je hebt last van een peesontsteking of tendinitis Een 'Jumpers knee' Is een beschadiging van het peesweefsel van de kniepees, meestal ter hoogte van de aanhechting op de knieschijf.

De Slijmbeurzen

Daar waar in of rond een gewricht verschillende structuren voordurend langs elkaar bewegen zorgt een zogenaamde slijmbeurs voor een glijmechanisme, waardoor vroegtijdige slijtage van deze weefsels wordt voorkomen. Rond de knie zitten er vijf, waarvan twee meteen onder de huid. Tussen de huid en de knieschijf, maar ook tussen de huid en de elleboogspunt bevindt zich zo'n slijmbeurs of bursa. Als je op Je knie valt, of elleboog stoot, kan deze slijmbeurs beschadigen en gaan ontsteken. Er wordt dan gesproken van een bursitis. Ook direct onder de knieschijf ligt een slijmbeurs meteen onder de huid: tussen huid en kniepees. Handballers, korfballers. maar dansers vaak ook, beschermen deze slijmbeurs met een kniebeschermer. In het acute stadium bezorgen ontstekingen van deze slijmbeurs erg veel pijn. Door de oppervlakkige ligging wordt de huid felrood, de knie zwelt, voelt warm aan en kan nauwelijks worden gebogen. IJs en ontsteking-remmers geven snel verlichting. Preventie van deze blessures bestaat uit de al genoemde kniebeschermers en daarnaast uit de wijsheid om niet al te vaak, te hard of te ontstuimig landingen en slidings op je knieën te maken.

Het Gewrichtkraakbeen

De uiteinden van de botten in een gewricht zijn bekleed met een laagje gewrichtkraakbeen. Gewrichtskraakbeen is zachter dan bot en heeft een zeer gladde structuur. Het verzorgt de schokdemping in het gewricht en zorgt ervoor dat de botten tijdens het bewegen bijna wrijvingsloos langs elkaar kunnen glijden. Gewnchtskraakbeen kan in een volgroeid skelet niet meer aangroeien. Beschadiging daarvan heeft daarom altijd blijvende gevolgen voor het functioneren van het gewricht.

Anatomische variaties

Een van de norm afwijkende vorm of stand van een anatomische structuur kan de oorzaak zijn dat in een goed getraind, goed doorbloed en gevoed gewricht toch een blessure optreed. Het komt bijvoorbeeld nogal eens voor dat een beperkte uitdraai van de heup, zeker als dat maar aan één kant het geval is, gecompenseerd wordt door uidraaien van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen. Vaak krijg je daardoor op den duur last van irritatie aan de knieschijf.

Corrigeren van de stand van het onderbeen en instructie over het plaatsen van boven- en onderbeen ten opzichte van elkaar zijn voorwaarde voor herstel van de blessure aan de knieschijf. Maar accepteren dat de uitdraai van het hele been beperkt is, is voorwaarde om terugkomen van de irritatie aan de knieschijf te voorkomen.Hoogopgeleid medisch personeel Oefenfaciliteit voor persoonlijke therapie Coaching en deskundig medisch advies Trainingsmethodes, wereldwijd erkend

Fysiotherapie de Watertoren
Grote Woerdlaan 4A
2671 CK Naaldwijk
E: info@FysiotherapieNaaldwijk.nlAan huis behandelingen vallen standaard onder de voorwaarde van uw aanvullende polis.
Site by Inno3D - Realizing IDEAS Together