Over Fysiotherapie Naaldwijk Vergoeding zorgverzekeraar Zonder verwijzing huisarts Basis / Aanvullende Verzekering Contact
Home Zonder Verwijzing Basis en AV Verzekering Contact
U bevindt zich hier: Home >dochter

CVA symptomen


Bij een beroerte is er sprake van een acute verstoring van de bloedcirculatie in de hersenen. Het merendeel (80%) berust op een herseninfarct: een afsluiting door een vernauwing of prop van het bloedvat. De overige 20 procent wordt veroorzaakt door een hersenbloeding. De symtonen van een beroerte worden bepaald door de plaats, ernst en aard van de beschadiging in de hersenen.

Daardoor zijn de gevolgen van een beroerte voor de één anders dan voor de ander. Een CVA aan de linkerkant van ons brein veroorzaakt geheel andere symptomen dan een CVA aan de rechterkant. Doordat de linkerzijde van het brein de rechter lichaamszijde bestuurt, leidt dit vaak tot rechtszijdige verlamming. In de linkerzijde van onze hersenen bevinden zich bij de meeste mensen bovendien de beide taalcentra, waardoor wij taal kunnen begrijpen en uiten. Bij een beschadiging aan deze zijde treffen we dan ook vaak afasie aan, een taalstoornis waardoor problemen ontstaan in taalgebruik en/of taalbegrip. Daarnaast kunnen er problemen ontstaan zijn met schrijven, lezen, rekenen, geheugen en tijdsbesef.

Bij een beschadiging van de rechterhersenhelft treffen we linkszijdige verlamming aan, maar bovendien problemen met ruimtelijke orientatie (waardoor mensen makkelijk verdwalen) en gebrek aan aandacht voor de aangedane lichaamszijde (waardoor een vrouw slechts één kant van haar gezicht opmaakt of een pannekoek slechts voor de helft gegeten wordt). Daarnaast hebben mensen met een rechtszijdige beschadiging van het brein vaak een onvermogen de ernst van hun beperkingen goed in te schatten hetgeen uiterst lastig is voor de omgeving.

Na een frontale beroerte (beroerte aan de voorzijde van het brein) zien we weer heel andere symptomen. Er zijn geen stoornissen in het bewegingspatroon, maar vaak grote persoonlijkheidsveranderingen. Al naar gelang de plaats van het CVA frontaal kan men zowel initiatiefloos worden (ook 'motivatie' zit in ons brein en kan door een beroerte beschadigd raken) als ontremd of inflexibel/gedesorienteerd. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de gevolgen van een beroerte.

Een hersenbloeding overkomt je. Er gaat eigenlijk geen waarschuwing aan vooraf. Risicofactoren voor een herseninfarct zijn overgewicht, roken, hoge bloeddruk, een ongezond en zittend leven, ouder worden, hart- of suikerziekten en erfelijke factoren. Een voorbeigaand klein infarct (een TIA genaamd) moet altijd serieus genomen worden en aan de huisarts gemeld worden.

Het is belangrijk u zo goed mogelijk te informeren over de aard van de beroerte. Wordt lid van een patientevereniging. Laat u bij ernstige gevolgen van het CVA verwijzen naar een gespecialiseerde instelling. Hier kan precies in kaart gebracht worden wat er met het brein aan de hand is en hier wordt de getroffene en zijn sociale omgeving geleerd hoe ermee om te gaan. Het is belangrijk dat de partner een eigen leven blijft houden en niet automatisch de rol van verzorger op zich neemt. Er kunnen soms andere oplossingen te bedenken zijn.Hoogopgeleid medisch personeel Oefenfaciliteit voor persoonlijke therapie Coaching en deskundig medisch advies Trainingsmethodes, wereldwijd erkend

Fysiotherapie de Watertoren
Grote Woerdlaan 4A
2671 CK Naaldwijk
E: info@FysiotherapieNaaldwijk.nlAan huis behandelingen vallen standaard onder de voorwaarde van uw aanvullende polis.
Site by Inno3D - Realizing IDEAS Together